De rally’s van Start2Rally zijn laagdrempelig.

De uitdaging is om met een vriend(in), man/vrouw, buurman/vrouw een rally te rijden, waarin je de juiste route moet rijden binnen een vooraf bepaalde tijd. En nee, een navigatiesysteem gaat je niet helpen. Daar heb je helemaal niets aan. Het is juist de lol zelf de juiste route te vinden!

Team

Elk team bestaat uit een bestuurder en een navigator die de weg wijst. De gemiddelde snelheid ligt rond de 30 km/uur. Je hebt dus onderweg voldoende tijd om de juiste afslag te zoeken, terug te rijden als je een verkeerde kant bent opgegaan of samen even stil te staan om in het routeboek te kijken. Het is beslist niet de bedoeling om harder te rijden dan de toegestane maximumsnelheid.

De onderdelen

Bij de start krijgt de navigator een routeboek. Daarin zitten verschillende routeopdrachten. Elke rally bestaat uit drie onderdelen: je rijdt een stuk aan de hand van een routebeschrijving (ga bij de derde boom links), je moet een stuk navigeren met behulp van een zogeheten bolpijl (getekende plaatjes die laten zien op welke wegsituatie je moet afslaan) en je wijst je bestuurder de weg door een ingetekende opdracht op een topografische kaart te lezen.  

Navigeren

De navigator is altijd de baas in de auto. Als jij zegt ‘Hier links’, moet de bestuurder natuurlijk niet eigenwijs rechtdoor rijden. Hij mag wel helpen door informatie te geven. Bijvoorbeeld: ik rijd nu naar een kruispunt toe en links van me loopt een kanaal. Dan weet jij als navigator – als het goed is – waar je bent en welke opdracht je aan jouw bestuurder moet geven.

Klinkt eenvoudig toch?

Om te beoordelen of jullie de juiste route samen gevonden hebben, staan er langs de route bordjes met een letter erop. Zie je zo’n bordje staan? Noteer die letter dan op je controlekaart. Aan het eind van de rally lever je de controlekaart in. De winnaar is het team dat het grootste aantal goede letters heeft opgeschreven. En dat levert je natuurlijk eeuwige roem op.

Schrijf je snel in!